dinsdag 28 april 2015

Dag 32: Neuvy-Pailloux - Déols (22,5 km - 805 km)

Het ontbijt was in verhouding tot de rijkelijk gevulde tafel gisteren. Pannenkoeken, geroosterd brood, thee en koffie. En zeker acht soorten zelfgemaakte confituur of jam. Ik probeerde ze allemaal: paardebloemen, rozenblaadjes, peren, pompoen met sinaasappel, tomaat met ???, vijgen, en zelfs gewone confituur van bessen. Allemaal even lekker. Ik neem, zoals de vier andere pelgrims ruim de tijd want vandaag staat een relatief korte etappe op het programma. Mevrouw Monique moet al haar recepten prijsgeven aan de Bretoense pelgrim, die alles noteert in haar smartphone, want papier weegt. Rond negen uur ben ik op weg om een dorp verder, Sainte-Fauste de draad weer op te pikken. Na 3 kilometer hoorde ik het kerkhof aan mijn rechterkant te passeren, maar dat kerkhof ligt links. Ik ben dus fout aan het lopen. Deze keer was het niet mijn onoplettendheid maar stond er een fout in de Lepere-gids. De beschrijving klopte wel als je langs de andere kant het dorp in kwam of als je de afslag naar Neuvy-pailloux niet zou genomen hebben. Ik keer op mijn stappen terug en vind snel de juiste afslag richting Diors.


 Aan de kapel en het  achter hoge muren verscholen  kasteel, neem ik mijn eerste pauze.
 Ik neem mijn tijd want voor 14 uur kan ik toch niet binnen in de gite van Déols. De weg gaat een heel stuk over de D925, meet dan drie kilometer, en dat is niet gezellig. De weg is veel te druk om er pelgrims in de berm te laten lopen. Ik krijg meer dan eens een opgestoken vinger of een kwade beweging in mijn richting. Koning automobilist is hier blijkbaar heer z’n meester over de rijbaan. Voetgangers zijn vervelende subjecten waar je voor moet uitwijken of zelfs even moet voor afremmen. Twee moeilijke begrippen voor de heren van dit koninkrijk. Ik passeer het militair terrein van Martiniere, maar laat hier om veiligheidsredenen mijn fotoapparaat in mijn zak. Een goede tip voor de kazerne van Peutie: hier lopen een 10-tal schapen in de kazerne om het gras kort te houden. Gezien de besparingen wordt er niet veel meer gemaaid de laatste tijd, misschien is dit een oplossing. En een keer per jaar BBQ met schaap aan het spit?
En dan kom ik in de omgeving van Châteauroux, dus dat betekent grote wegen kruisen, grote ronde punten, ringwegen, enz... Ik was initieel van plan om naar deze stad door te steken  had al gereserveerd in Foyer des Jeunes Travailleurs. Omdat er geen kamers meer vrij waren werd ik ondergebracht in een appartement waar reeds drie mensen zaten. Dit zou mij 20 euro kosten. In de Lepere-gids sprak men van prijzen tussen de 6 en de 15 euro. Die 20 euro vond ik toch wat veel voor een gedeelde kamer, als zij 4 x 20€ ontvangen maakt dat 80€ voor een kamer. Ik besluit om hier niet aan mee te doen en zeg mijn reservatie terug op.


 In de voorstad Déols vind ik een gemeentelijke herberg die mij 8 euro kost. Ik word heel vriendelijk ontvangen op het Office du Tourisme en krijg mijn stempel en de sleutels van de gite. Die blijkt heel goed ingericht te zijn voor 6 personen, met douche en ingerichte keuken. Wat moet een mens meer hebben. Ik kan mij niet herinneren hoe lang het geleden is dat ik nog eens een mooi stuk rood vlees op mijn bord gekregen heb dus neem ik het heft in eigen handen en koop bij de boucher een mooie biefstuk (naar Franse normen). Sla, geraspte worteltjes en selder met wat vinaigrette en brood moeten het geheel compleet maken. Wel

Ik kan u zeggen dat het mij gesmaakt heeft!
In Déols zijn enkele bezienswaardigheden die het zien waard zijn. De hoge klokkentoren van de voormalige abdij Notre Dame de Déols trekt al van ver de aandacht. De rest van de abdij zijn slechts ruïnes. De bouw van deze abdij startte in de 10de eeuw. De abdij was een toevluchtsoord voor vele pelgrims. De 100-jarige oorlog maakte een einde aan dit religieuse oord dat tot ruïnes werd herschapen. Mekaars cultuur vernietigen, wij zien het spijtig genoeg ook vandaag nog gebeuren. Ook de Porte de l’horloge, een poortoren uit de 15de eeuw mag gezien worden.


Tot slot van mijn stadsbezoek ga ik naar de Eglise Sainte Etienne, de koperen Sint-Jacobsschelpen op de stoep leiden mij naar deze kerk.


 Ik brand er een kaarsje voor de familie De Brabander waarvan ik de jongste telg zo’n 41 jaar en enkele dagen geleden leerde kennen (ik hoop dat ik er niet te ver naast ben). Vandaag denk ik in het bijzonder aan onze (schoon)zus Christine die vorig jaar na ziekte is overleden. Vandaag was er in Leuven een herdenkingsviering waar de familie verzameld was. In gedachten was ik bij jullie. Fons, ook jij liep met mij mee vandaag, ik wens je alle sterkte die nodig is om door deze moeilijke periode te komen.

8 opmerkingen:

 1. Mark De Brabander28 april 2015 om 12:57

  Dag Jan, bedankt voor aan ons te denken vandaag. Voor ons was je ook even in mooie Begijnhof in Leuven. Groetjes uit Limburg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Marc, ik hoorde al van Magda dat het een mooie en serene viering was. De steun van familie is goud waard.

   Verwijderen
 2. Geert Aelbrecht28 april 2015 om 12:58

  Dag Jan, zo te lezen uit de verslagen op je blog, gaat het goed met je. Fysische ongemakken blijven hopelijk weg. Heel tof om je op deze wijze te kunnen/mogen volgen, trouwens. Misschien goed om mee te nemen op je tocht één dezer dagen: Iny Driessen is na een jarenlange en slepende ziekte vorige vrijdag overleden. Haar uitvaart vindt donderdag plaats in de grote kerk om 10.30 uur. Ik denk dat Jan en de kinderen nu alle steun en medeleven kunnen gebruiken. Groeten, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Geert, ik las het nieuws ook op internet. Donderdag zal ik voor Iny stappen. Het is een lange etappe van ongeveer 30 kilometer, met als eindbestemming Gargilesse.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jan,bedankt voor het steuntje(kaarsje)in de rug voor onze familie.in gedachte was jij ook met ons op weg,net zoals Christine ook alle dagen nog met ons meeloopt.het was een zeer sfeervolle dienst die opgeluisterd werd door het universitair ziekenhuis.deze morgen ben jij vol goede moe vertrokken na een stevig maar superlekker ontbijt,om jaloers op te zijn,maar een pelgrim moet gesoigneerd worden. Hopelijk heeft de biefstuk vanavond je Eer voldoende kracht te geven voor morgen.buon camino !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jan,bedankt voor het steuntje(kaarsje)in de rug voor onze familie.in gedachte was jij ook met ons op weg,net zoals Christine ook alle dagen nog met ons meeloopt.het was een zeer sfeervolle dienst die opgeluisterd werd door het universitair ziekenhuis.deze morgen ben jij vol goede moe vertrokken na een stevig maar superlekker ontbijt,om jaloers op te zijn,maar een pelgrim moet gesoigneerd worden. Hopelijk heeft de biefstuk vanavond je Eer voldoende kracht te geven voor morgen.buon camino !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dag Jan,
  Zoals u wellicht al gehoord of gelezen hebt volg ik je al sinds het begin doorheen je reis(blog).
  Heel fijn waarop je op soms op een literaire wijze je verhaal vertelt. Proficiat en hou zo vol tot in Compostella.
  Ook dank voor de attentievolle berichten en gedachten van vandaag aan Marie Christine. Zoiets vergeet ik niet. Dank en tot eerstdaags op je blog.
  Fons DB

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt Jan, we weten dat je in gedachten bij ons was. Nog een goede voortzetting van je pelgrimstocht.
  Dag per dag kom je dichter bij je doel.

  BeantwoordenVerwijderen