maandag 13 april 2015

Dag 17: Anglure - Savière (30 Km - 433,1 km)


Een etappe volgens de planning van 24,5 km werd een dagje van ongeveer 30 km.
Ik start vandaag in Anglure rond 8u30.
 De weg loopt langs het dorp Bagneux en Clesles naar Méry-sur-Seine. Deze kleine stad is de enige mogelijke plaats waar ik bevoorrading kan vinden vandaag. En ik moet dringend zonnecrème hebben want gisteren zijn mijn armen toch wat licht verbrand. Het wordt vandaag ook weer ongeveer 24 graden en de voorspellingen voor de volgende dagen zijn nog beter. Maar in Méry moet ik bijna 2 km omlopen om langs de Intermarché te komen. Dit moest niet echt, maar ik was pas in het centrum beginnen zoek naar een winkel, om dan uiteindelijk terug de hele andere kant op te moeten. Ik realiseer mij dat wij thuis toch verwend zijn, wat is nu 2 km? Even de auto of de fiets nemen. Maar als je alles te voet moet doen weegt dit wel door. Dus, voor wie na mij komt, als je naar de Intermarché in Méry moet, gewoon het kanaal volgen. Ik verlies meer dan een uur en het is al middag als ik aan de kerk een bank opzoek om wat te eten.


 Na de rustpauze ga ik verder langs het sinds 2003 in onbruik geraakte kanaal van de Haute Seine. Dit kanaal van 44 km loopt van Marcille tot inTroyes. Rest vandaag dus nog dik 10 km langs het kanaal. Men kan kiezen voor het jaagpad of voor het fietspad maar gezien de brandende zon kies ik voor het meest schaduwrijke fietspad.

 Na mijn rustpauze zet ik mij weer in gang om een viertal km verder vast te stellen dat ik mijn kaartenmap kwijt ben. Uit mijn zak gevallen of vergeten in Mery? Ik besluit terug te keren omdat José nog achter mij komt. Ik ga ervan uit dat ofwel ik de map vind of dat José die wel zou oprapen onderweg. Maar als ik José tegenkom heb ik geen map en teruggaan naar Mery zie ik niet zitten. Ik heb tenslotte een 2,5 km om gelopen. Ik loop een eind mee met José om tenslotte terug alleen verder te gaan tot het eindpunt in Savières, 1,2 km van de route. Dus als je dit alles samentelt: 24,5 + 2 + 2,5 + 1,2 = 30,2 km,  ik ging het rustig aan doen! Maar ook goed nieuws, de tocht is goed verlopen, ik weet nu dat ik weer de langere afstanden aankan en dat stelt mij gerust.


Ik geraak goed en wel in Savieres op het adres van de gite door even gebruik te maken van de Map-functie op mijn iPhone. Gelukkig is er de techniek nog om redding te brengen. Deze avond fotografeerde ik alle ontbrekende pagina’s zodat ik weer over alle nodige info beschik.
Wat was het warm vandaag. Zelfs na mij twee keer te hebben ingewreven met zonnecrème voel ik dat ik verder zal verbranden aan armen en benen. Tenslotte loop ik van 8u30 tot 16 u in de zon en dat is te lang. Er zit niets anders op dan terug mijn lichte fleece met lange mouwen aan te doen. Inderdaad veel te warm, maar mijn armen zijn wel beschermd.
Langs het water lopen vond ik heel fijn, er is altijd van alles te zien. Ik zag tientallen blauwe reigers die een visje wilden meepikken uit het kanaal. En er zat vis genoeg, de boorden krioelden van de kleine visjes en tussen de waterlelies of andere waterplanten zag ik voorns  in alle formaten z’n soorten, baarzen, snoek, enz..., een paradijs voor vissers. Maar je moet er wel een heel eind voor lopen. Tussen het kanaal en de Seine is het vooral overstromingsgebied of moeras. En dat was meteen de reden waarom er ontelbare kleine insecten rond mijn hoofd hingen, of in mijn mond of neus belandden.


Enfin, het was een mooie dag, een mooie omgeving, en ik belandde in een mooie gite. Het avondmaal: tomaat met tonijn, kotelet met pasta, en kaas en fruit als afsluiter, met een lekker wijntje, smaakte heerlijk.
 En er stond een wasmachine in de gite, meteen van geprofiteerd om alle gedragen kleren even te wassen. In het zonnetje was alles ook binnen het uur droog. Wij kunnen morgen als een propere jongen op pad. Morgen komt er een korte etappe (16 km) naar Troyes, maar dan rest er genoeg tijd om ook even de toerist uit te hangen.
En om af te ronden nog dit: ik zit al enkele dagen zonder WiFi en gisteren zelfs geen 3G, dus kon ik ook mijn blog niet publiceren. Het was dus niet dat ik geen goesting had om te schrijven, of geen inspiratie had, of dat er iets gebeurd was, het was gewoon de techniek die mij in de steek liet. Ik zou ook zo graag op al jullie reacties willen reageren maar dat is in deze situatie onbegonnen werk. Maar ik lees alles en jullie reacties stel ik zeer op prijs. Jullie zegden al dikwijls: doe zo voort, op mijn beurt zeg ik hetzelfde: doe zo voort!

3 opmerkingen:

 1. Blij dat alles goed met je gaat en dat je nu ook de "nadelen"van het goede weer ondervindt: insecten.jammer dat je moest omlopen maarvook tof om te ondervinden dat je weer OK bent.slaap wel .dat doe ik nu ook in de caravan na een dag hard werken.alles is nu klaar voor hopelijk een zonnige zomer.goede lied voor morgen,jan !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn blij voor jou dat de kwaaltjes zo goed als achter de rug zijn. Je kan nu genieten van het zonnetje al is het soms van het goede te veel. Hopelijk kun je verder het goede pad vinden en niet te veel ommetjes moeten doen.
  Tot een volgende keer. Zonnige groetjes vanuit Grembergen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan, Al jaren droom ik van de tocht naar Compostela. Eerst moet ik nog enkele jaren soldaatje spelen maar daarna hoop ik in uw voetsporen te kunnen treden.
  Op dit ogenblik zit ik thuis met een afgescheurde kruisband. Elke dag begin in met het lezen van jou blog. Daar vind ik dan de moed om aan mijn revalidatieoefeningen te beginnen.
  Bedankt hiervoor en veel succes verder.


  Geert Verbeek

  BeantwoordenVerwijderen