maandag 30 maart 2015

Dag 3: Jodoigne - Namur (34,5 km-86 km)

De natuur houdt grote kuis. De stevige wind beukt in op de natuur, en vooral op de bomen. Alle verdorde takken moeten er aan geloven. Mijn wandelpad ligt er vol van. De gevallen takken maken plaats voor nieuwe knoppen, blaadjes en takken, het jonge groen komt overal piepen: het is lente. Vandaag is vooral de zon van de partij, en gelukkig maar, het traject Jodoigne-Namur is zowat het langst van mijn tocht. Ik doe vandaag 34,5 km langs de Ravel 2, een voormalige treinbedding van Hoegaarden naar Namur,  dat nu omgetoverd is tot wandel- en fietspad. Overal zijn nog sporen van het verleden zichtbaar. De hoge bedding en de hagen  bieden beschutting tegen de felle wind.
Steeds rechtdoor is vandaag de leuze. Kaarsrechte wegen die je ziet verdwijnen aan de horizon. Kilometers beton en asfalt eisen hun tol, op mijn hiel staat een kleine blaar, niets ergs. En ik heb nog enkele blaren, op plaatsen waar je het niet zou verwachten. De aanhoudende regen gisteren heeft mijn handen week gemaakt zodat ik 2 keline blaren heb van mijn wandelstokken. Vandaag liep ik het grootste gedeelte van de weg dan maar zonder de hulp van mijn stokken.
Ook enkele mooie verrassende ontmoetingen gehad: een wandelaar vertelde mij dat hij op 28 april de camino loopt vanaf Le Puy en wenste mij buen camino, een loper keerde zich om na het zien van mijn schelp om te vragen of ik een overnachtingsplaats nodig had voor de nacht, en een dame met hondje liep een eind met me mee en vertelde over de buurt.

Ik moest vandaag nog even terugdenken aan mijn vertrek. Sinds mijn moeder weet dat ik naar Compostela ga houdt het haar iedere moment bezig. Zij was er niet gerust in en kan er niet over zwijgen. Ze organiseerde nog een moment van samenzijn met het hele gezin bij haar thuis. Op de dag van mijn vertrek wou ze er absoluut bij zijn. Als het moment van afscheid gekomen was had zij het heel moeilijk, maar ze vond nog de kracht om mij een kruisje te geven. Het was een moment om te koesteren en ik moest er nog vaak aan terugdenken. Later, in de camper, ontdekte ik in de zak met chocolade een paternoster, ze had hier niets over gezegd, wat een verrassing. Ma, ik zal je paternoster met fierheid met me meedragen. Laat maar via iemand weten of ik hem terug moet meebrengen of ik hem in Compostela moet achterlaten met een of andere boodschap, ik hoor het wel later ...

7 opmerkingen:

 1. Zalig Jan, zo van die spontane en toevallige ontmoetingen zoals je ze vandaag op je pad had. Ik blijf volgen op Facebook en deze blog.

  Succes nog man! En vergeet niet af en toe eens een cache op te pikken! ;) Ik hoop ooit in je voetsporen te lopen op je weg...

  Groeten,
  Sven Poppe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Sven.
   BTW, ik kwam gisteren voorbij de citadel van Namen waar wij onze supermacht konden loggen. Alweer een tijdje geleden. Grts, Jan

   Verwijderen
  2. Inderdaad ja! Een van de leukste herinneringen aan mijn periode in de school... :) En de ideale manier om mensen op een andere manier te leren kennen. ;)

   Mooie ploeg --> http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/537/YcbwIe.png

   Grts, Sven

   Verwijderen
 2. Heel mooi verhaal Jan. En die ontmoetingen doorbreken toch even de eenzaamheid.

  Kleine kwaaltjes komen er idd by. En zeker met zo een weer. Ma de geest is vaak sterker dan het lichaam !

  Morgen ook weer een mooie stopplaats in Dinant. Veel succes alvast.

  Grtz.
  De George

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt George. Wij nemen de dag zoals hij komt. Maar voorlopig alles ok. Grts, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de voorbije dagen al enkele keren aan je gedacht tijdens de vele regenbuien en felle wind. Hopelijk wordt het snel beter weer. Ik blijf je grote avontuur in ieder geval volgen.
  Succes !

  Frank Capenberghs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes met je tocht! Ik duim voor zo veel mogelijk goed weer en zo weinig mogelijk medische kwaaltjes!
  Ooit wil ik de tocht ook doen en zal dus met veel plezier je blog lezen!

  BeantwoordenVerwijderen