maandag 15 juni 2015

Dag 80: Mansilla de las Mulas - León (18,6 km - 1957,6 km)

Dag 80 en meer dan 20.000 pageviews, dat motiveert mij om elke dag weer mijn tekstje te schrijven. Soms vloeit de tekst zo uit mijn vinger (ja, want ik typ op het mini-klaviertje van mijn iPhone met één vinger), maar soms is het echt werken. Maar ik laat mijn trouwe lezers niet in de steek. Ik kan alleen dank u zeggen voor de interesse, voor de aandacht, voor de commentaren en voor de antwoorden op mijn vragen. Dank u! Ik lees dat sommigen onder jullie aanvoelen aan mijn schrijven dat het einde nadert, en dat is ook zo. Compostela komt dichterbij, of ben ik het die dichterbij komt. Ergens heb ik geschreven: "mijn avontuur stopt waar de weg eindigt". Maar de weg eindigt eigenlijk nooit...!


Om 7u20 steek ik de Rio Esla over, zo verlaat ik het stadje Mansilla de las Mulas. Zo laat ben ik nog nooit op pad geweest. Ik heb echter heel goed geslapen, weinig wakker geweest, en zo goed als geen last gehad van vroege vertrekkers. Ik zal het nodig gehad hebben zeker? Maar geen erg, León is slechts een goede 18 kilometers van Mansilla en de herberg is pas om 11 uur open. Dus tijd genoeg. Over aanlooproutes naar grote steden heb ik al voldoende geschreven dus laat mij niet in herhaling vallen. Wij lopen langs de N-601 richting Villarmos, Villarente en Vadelafuente. Hier in Spanje is men specialist in het afschermen van pelgrims van het verkeer. Ik ga ervan uit dat het nodig is want de nationale weg is heel druk. Wij lopen tussen de route nationaal en de autosnelweg en onder een hoogspanningslijn en andere elektriciteitskabels. Mooi is anders, maar nog eens, heel veilig. Er moet vandaag ook geklommen worden, wij moeten over de Alto del Portillo  , net voor het binnenkomen van de aglomeratie van León. Wanneer er een autoweg moet gedwarst worden dan is dat door middel van een voetgangers-fietsersbrug.
 Het is pas net bij het binnenkomen van León dat de kathedraal even in het zicht komt.


 Dit was helemaal anders in Frankrijk waar doms en  de kathedraal al van op 10 kilometers of meer te zien is, in Reims bijvoorbeeld.Eens de woonzone binnen worden wij opgevangen door een stand van de civiele bescherming. Wij krijgen een plannetje van de stad met de ingekleurde route en alle adressen van de herbergen. Wat een luxe en wat een service. Als toemaatje krijg je hier ook een extra stempel. Vanaf daar is het nog 20 minuutjes stappen tot aan de albergue Benedictinas. Ik ben er twintig minuutjes voor de deuren opengaan. Er is al wat gekend volk aanwezig, ik ben een keer niet bij de eersten vandaag. Het onthaal is heel vriendelijk, je betaald er 5€ voor je bed en nog 1€ als je matras- en kussenovertrek wenst. De vrijwilliger die ons naar de kamer leidt kent zijn les en dreunt elke keer hetzelfde liedje af, in dezelfde volgorde, op dezelfde toonaard. Maar alles gebeurt wel heel efficiënt.


Na de was en de plas ga ik de gotische kathedraal bezoeken, inkom 4€. En het is weer een pareltje waarvan ik beter de beelden laat spreken.
Ik laat mij nog fotograferen voor de kathedraal en wanneer ik de foto's bekijk stel ik weer vast dat er na 80 dagen stappen toch al een pak kilo's verdwenen zijn. Maar bij gebrek aan weegschaal moet ik u de cijfers schuldig blijven, gelukkig maar.

Later bezoek ik ook het museum San Isidore de León, ondergebracht in het voormalige klooster verbonden aan de gelijknamige kerk. Je krijgt hier een blik op de kunstschatten uit de 10de tot 19de eeuw die deze kerk rijk is. Hier liggen meer dan twintig koningen en koninginnen van León begraven. De bijbel van het jaar 960 bijvoorbeeld is het waardevolste handschrift (codex) uit deze tijd. De muurschilderingen in de bibliotheek en de kapel zijn pareltjes van Romaanse kunst. Hier is binnen fotograferen verboden dus je zult zelfs moeten komen kijken.

Op mijn terugweg koop ik mijn avondmaal: jambon,tomaat en brood, eenvoudig maar zeer lekker.
 Straks is er nog een kort religieus samenzijn op de patio, dat zijn telkens weer sterke momenten. En dan het bed in en slapen, want morgen is er weer een nieuwe dag.

4 opmerkingen:

 1. Jan een heel dikke en zeer verdiende proficiat voor uw reis tot hiertoe,ik volg alle dagen uw verhaal, alle respect voor uw prestatie,je moet het toch maar doen,hè.Ik denk niet dat er veel zijn die het van thuis tot in Compostela te voet doen,vandaar mijn groot respect voor hetgeen u doet.doe zo verder,het einde nadert nu snel.Groeten en nog het allerbeste gewenst.
  Denise De Burck,Vilvoorde.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Jan , ik denk dat ikzelf ook in herhaling begin te vallen maar voor jouw prestatie zijn weinig
  woorden ! Ik wens je bij deze voor je laatste tochten richting Compostella een mooie finale tocht , ik en jijzelf ben ervan overtuigd dat het zeeeeer emotioneel zal zijn bij je aankomst maar laat die emoties hun gang maar gaan , alleen jij weet en beseft waarom ! Succes maat ! Grtz Marc Dierickx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan, Leon heeft inderdaad een prachtige kathedraal met heel wat kunstschatten. Bedankt voor de foto's die me weer laten genieten van het "verre" Spanje. Slaap lekker en morgen gezond weer verder !

  BeantwoordenVerwijderen