woensdag 3 juni 2015

Dag 68: Los Arcos - Logroño (28,6 km - 1650,3 km)

Viana or Logroño, that's the question!
Ik doe al enkele dagen korte etappes van om en bij de 20 kilometer. Hiermee volg ik de planning die wij meekregen in St Jean. Volgens deze planning ga je in 34 dagen naar Compostela. Ik heb zelf ook een planning gemaakt die gebaseerd is op de gids van John Brierley die het traject in 33 etappes aflegd. Nu mijn voeten OK zijn heb ik zin om weer eens wat langere afstanden te doen. Langs de andere kant is het vanaf 10u30 al snikheet en niet ideaal om te stappen. Ik zal de beslissing wel nemen in Viana zelf, doorgaan of niet.
Het is weer vroeg dag in de alberge. Het wordt een  gewoonte, maar ik ben weer als laatste uit mijn bed. Gelukkig slaap ik hier meestal goed en word ik pas wakker bij het eerste gestommel. Bon, ik zal mij er maar moeten bij neerleggen dat het nog een maand vroeg opstaan wordt. Ik zal er dan ook niet meer over zagen (of schrijven). Om iets voor 6u30 ben ik klaar om te vertrekken. De maan is nog niet onder en staat zelfs nog hoog aan de hemel.    
 Wanneer ik even halt houd om een foto te nemen profiteren twee muggen ervan om mij te prikken, eentje op mijn been en eentje op mijn arm, door de mouw van mijn t-shirt. Er zit maar één ding op, niet meer stilstaan tot de zon opkomt en de muggen verdwijnen. En dat is het geval als ik in Torres del Rio aankom. Het is weer zo'n typisch stadje boven op een heuvel waar de kerktoren bovenuit steekt. Aan de moderne gebouwen rond de oude dorpskern is te zien dat dit een groeiende stad is. Ik zie dat hier ook enkele alberges zijn en besef dat ik gisteren evengoed had kunnen doorstappen tot hier. Vanaf hier moet een colletje van 570 meter overwonnen worden, geen probleem want Totres ligt al op 450 meter waardoor de stijging niet zo groot is. Boven op de top staat een camionette dat dienst doet als bar, ook dit begint stilaan de gewoonte te worden. Ik stop hier niet, ik heb goed ontbeten in de albergue, brood, kaas, gekookt eitje, 2 nectarines en thee. Hoe anderen dit doen is mij een raadsel, meestal ontbijten zij in het stadje waar de albergue zich bevindt, maar gezien het vroege vertrekuur is er nog niets open.De afdaling is steil (10%) maar kort, vanaf dan gaat het geleidelijk naar beneden, naar Viana. Om 10 voor 10 uur ben ik al Viana, veel te vroeg om al te stoppen.
 Ik breng een bezoek aan de Iglesia Santa Maria, alweer zo een mooie kerk vol kunstwerken. En ik sta even stil bij het beeld van Sint Jacob om wat te mijmeren over het deel dat al achter de rug is. Tot hiertoe mag ik zeker niet klagen, ik ben gespaard gebleven van grote pech, verkeer in goede gezondheid (denk ik), en de moraal is opperbest. Hier is een woord van dank zeker op zijn plaats.


Ik trek dus vandaag nog verder naar Logroño. Op het infobron staat 11,7 kilometer en er moeten geen noemenswaardige hoogtes overwonnen worden. Viana verlaat ik zeker niet langs zijn mooiste kant, maar Spanje kan niet overal even mooi zijn. Geen schone landschappen vandaag, maar in de verte alleen maar industrie en verkeersknooppunten. Ons wandelpad loopt tussen graanvelden en wijngaarden. Ik kreeg ondertussen van Dirk Cassiman een antwoord op mijn vraag over de wijn en druivensoorten en ik deel dat graag met jullie: "Op je vraag over welke druivenrassen het gaat, .. In Navarra zijn twee grote wijnen, de DO Navarra en de DOC Rioja. De rode wijnen worden meestal gemaakt van Gamacha tinta, Tempranillo, Mazuelo, en Cabarnet-Sauvignon. Voor de witte wijnen worden Viura, Moscatel de grano menudo, Garnache blanca, Malvasia en Riojana gebruikt." (Bedankt Dirk). voor de rest valt er over de weg niets te vertellen. Eentonig, weinig te zien, en stof. Mijn schoenenen en kousen zijn grijs geworden.
 Om 11u30 kom ik aan bij het infokantoor voor de pelgrims net buiten de stad. Dit kantoor ligt net voor de brug over  de Rio Elbro die de grens vormt tussen Navarra en La Rioja (een andere en bekendere wijnstreek!). Ik was dus maar 5 uren onderweg voor 28 km, inclusief rustpauze en bezoek aan de kerk in Viana, sta mij toe te twijfelen aan de correctheid van de afstand, ik ben Superman niet! Ik ben veel te vroeg voor de albergue municipale die pas om 13 uur opent. Ik besluit in te checken in de nabijgelegen albergue Santiago Apostol. Kostprijs 10 euro, 3 euro meer dan in de andere. Het is hier voorlopig een stuk rustiger. Voordelen: je kunt hier eten: avondmaal en ontbijt (tegen betaling), nadelen: geen keuken of frigo. Voor de rest weinig verschil met andere herbergen.

 In de late namiddag ga ik de stad bezoeken, tenminste toch dat deel rond de kathedraal. Voor 17u30 à 18 uur vindt je hier in Spanje niets open, geen winkel open en om 19u30 zet men hier nog terrasjes buiten. De kathedraal is donker en de kunstwerken komen zo niet tot hun recht. De kathedraal us gebouwd in de XVI - XVIIde eeuw maar de eerste sporen van e Romaanse kerk dateren al van de XIIde eeuw. De twee torens staan hier gekend als las gemelas (de tweeling), en staan model voor vele andere kerken in de omgeving. Na het eten doe ik nog mijn inkopen voor de etappe van morgen.
 Er staan weer 30,1 km op het programma, maar vroeger stoppen kan ook, bijvoorbeeld in Ventosa na 20,4 km. Wij zien wel wat het wordt. Op dit moment gaat het goed ... Laat ons hopen dat het zo blijft ....

4 opmerkingen:

 1. Dag Jan, leuk om te lezen dat je tocht zo voorspoedig verloopt :) Ga je stoppen in Santiago, of ga je nog door naar Muxia en/of Finisterre? Dat is zeker een aanrader en een afstand die je in 3 dagen kan afleggen (4 met Muxia erbij)...
  Ultreïa!
  Thomas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Thomas, ik stop in Santiago. De route doe ik kater misschien nog eens over met de camper tot Finister. We zien wel. Grts

   Verwijderen
 2. Jan,wat me de laatste dagen opvalt is de enorme rijkdom in al die kerken.het is al zo mooi op de foto's,wat moet dat in het echt zijn. Ook de foto's van de natuur zijn schitterend: de maan in het mistig lanfscap en de rimpelloze weerspiegelingen in het water.je blijft ons verwennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat je superman niet bent, gaan er toch velen tegenspreken hoor!!!
  peter

  BeantwoordenVerwijderen